Pelbagai Contoh Surat Cuti Sakit Terbaik

Hammani Eiman

Pelbagai Contoh Surat Cuti Sakit Terbaik

Contoh surat cuti sakit – Apabila seseorang pekerja atau pelajar tidak dapat hadir ke tempat kerja atau sekolah atas sebab kesihatan, mereka perlu memaklumkan kepada pihak berkenaan mengenai ketidakhadiran tersebut. Salah satu cara untuk memaklumkan ialah dengan mengemukakan surat cuti sakit. Surat cuti sakit ini akan membuktikan bahawa seseorang itu benar-benar tidak dapat hadir disebabkan alasan kesihatan yang sah.

Terdapat pelbagai contoh surat cuti sakit yang boleh digunakan oleh pekerja atau pelajar. Di sini, kita akan membincangkan pelbagai contoh surat cuti sakit yang terbaik dan sesuai untuk digunakan dalam pelbagai situasi. Semoga dengan adanya contoh-contoh ini, anda akan dapat menulis surat cuti sakit yang lebih profesional dan berkesan.

Contoh Surat Cuti Sakit

Surat cuti sakit adalah surat yang ditulis oleh seseorang untuk memaklumkan ketidakhadirannya ke tempat kerja atau sekolah atas sebab kesihatan. Surat ini boleh ditulis sendiri oleh individu yang berkenaan atau dikeluarkan oleh pihak perubatan seperti klinik atau hospital.

Surat cuti sakit biasanya mengandungi maklumat seperti nama, tarikh, sebab ketidakhadiran, tempoh cuti yang diperlukan, dan tandatangan. Berikut adalah contoh surat cuti sakit yang boleh digunakan:

BahagianContoh
TajukPermohonan Cuti Sakit
NamaMohd Azlan bin Ahmad
No. Kad Pengenalan123456-12-1234
AlamatNo. 1, Jalan Melati, 43000 Kajang, Selangor
Tarikh1 Januari 2023
KepadaPengarah/Pengetua/Dekan [Nama Organisasi] [Alamat Organisasi]
KandunganDengan hormatnya, saya ingin memohon cuti sakit selama 3 hari bermula dari 1 Januari 2023 hingga 3 Januari 2023. Saya telah mendapatkan rawatan dari Klinik Kesihatan Kajang dan disahkan mengalami demam dan sakit tekak. Saya berharap permohonan ini dapat diluluskan. Sekian, terima kasih. Yang benar, (Tandatangan) Mohd Azlan bin Ahmad

Contoh surat di atas boleh dijadikan sebagai panduan bagi menulis surat cuti sakit yang ringkas dan padat. Pastikan maklumat yang diberikan adalah lengkap dan tepat.

Contoh Surat Cuti Sakit Tanpa MC

Tidak semua ketidakhadiran atas sebab kesihatan memerlukan Sijil Cuti Sakit (MC) daripada doktor. Terdapat juga situasi di mana pekerja atau pelajar boleh mengemukakan surat cuti sakit tanpa perlu disertakan dengan MC.

Berikut adalah contoh surat cuti sakit tanpa MC:

BahagianContoh
TajukPermohonan Cuti Sakit Tanpa MC
NamaSiti Aminah binti Mohd Salleh
No. Kad Pengenalan987654-12-9876
AlamatNo. 10, Jalan Orkid, 45000 Kuala Selangor, Selangor
Tarikh15 Februari 2023
KepadaPengurus Sumber Manusia [Nama Syarikat] [Alamat Syarikat]
KandunganDengan hormatnya, saya ingin memohon cuti sakit selama 2 hari bermula dari 15 Februari 2023 hingga 16 Februari 2023. Saya telah mengalami sakit kepala dan demam ringan sejak semalam. Walau bagaimanapun, saya tidak dapat mendapatkan Sijil Cuti Sakit (MC) daripada doktor kerana klinik tempatan penuh dengan pesakit. Saya berharap permohonan ini dapat diluluskan. Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan, sila hubungi saya di talian 012-3456789. Sekian, terima kasih. Yang benar, (Tandatangan) Siti Aminah binti Mohd Salleh
READ:  Contoh Minit Mesyuarat Lengkap

Dalam contoh di atas, pemohon telah memaklumkan sebab-sebab tidak dapat mendapatkan MC daripada doktor. Ini adalah satu cara untuk memohon cuti sakit tanpa perlu mengemukakan MC.

Contoh Surat Cuti Sakit Kerja

Selain daripada pekerja di sektor swasta, pekerja di sektor awam juga perlu mengemukakan surat cuti sakit sekiranya tidak dapat hadir ke tempat kerja. Berikut adalah contoh surat cuti sakit untuk pekerja di sektor awam:

BahagianContoh
TajukPermohonan Cuti Sakit
NamaAhmad Firdaus bin Kamaruddin
No. Kad Pengenalan456789-12-3456
JawatanPegawai Tadbir Gred N41
Bahagian/UnitBahagian Kewangan
Nama OrganisasiJabatan Kebajikan Masyarakat
Alamat OrganisasiJalan Duta, 50654 Kuala Lumpur
Tarikh20 Mac 2023
KepadaKetua Bahagian Kewangan Jabatan Kebajikan Masyarakat Jalan Duta, 50654 Kuala Lumpur
KandunganDengan hormatnya, saya ingin memohon cuti sakit selama 4 hari bermula dari 20 Mac 2023 hingga 23 Mac 2023. Saya telah mendapatkan rawatan di Klinik Kesihatan Jalan Duta dan disahkan mengalami sakit perut dan demam. Surat Cuti Sakit (MC) disertakan bersama-sama. Saya berharap permohonan ini dapat diluluskan. Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan, sila hubungi saya di talian 011-22334455. Sekian, terima kasih. Yang benar, (Tandatangan) Ahmad Firdaus bin Kamaruddin

Contoh surat di atas menunjukkan format surat cuti sakit yang sesuai untuk pekerja di sektor awam. Pemohon telah menyatakan maklumat lengkap mengenai dirinya, tempoh cuti yang diperlukan, dan disertakan dengan Sijil Cuti Sakit (MC).

Contoh Surat Cuti Sakit Kerja Tanpa Mc

Terdapat juga situasi di mana pekerja di sektor awam boleh memohon cuti sakit tanpa perlu menyertakan Sijil Cuti Sakit (MC). Berikut adalah contoh surat cuti sakit kerja tanpa MC:

BahagianContoh
TajukPermohonan Cuti Sakit Tanpa MC
NamaSiti Fatimah binti Mohd Zain
No. Kad Pengenalan789012-12-7890
JawatanPembantu Tadbir Gred N19
Bahagian/UnitBahagian Sumber Manusia
Nama OrganisasiKementerian Pendidikan Malaysia
Alamat OrganisasiBlok E8, Kompleks Kerajaan, 62574 Putrajaya
Tarikh5 April 2023
KepadaKetua Bahagian Sumber Manusia Kementerian Pendidikan Malaysia Blok E8, Kompleks Kerajaan, 62574 Putrajaya
KandunganDengan hormatnya, saya ingin memohon cuti sakit selama 2 hari bermula dari 5 April 2023 hingga 6 April 2023. Saya telah mengalami sakit tekak dan demam ringan sejak semalam. Walau bagaimanapun, saya tidak dapat mendapatkan Sijil Cuti Sakit (MC) daripada doktor kerana klinik tempatan penuh dengan pesakit. Saya berharap permohonan ini dapat diluluskan. Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan, sila hubungi saya di talian 013-44556677. Sekian, terima kasih. Yang benar, (Tandatangan) Siti Fatimah binti Mohd Zain

Dalam contoh di atas, pemohon telah memaklumkan sebab-sebab tidak dapat mendapatkan MC daripada doktor. Ini adalah satu cara untuk memohon cuti sakit tanpa perlu mengemukakan MC.

Contoh Surat Cuti Sakit Kolej

Selain daripada pekerja, pelajar yang sedang mengikuti pengajian di kolej atau institusi pengajian tinggi juga perlu mengemukakan surat cuti sakit sekiranya tidak dapat hadir ke kuliah atau aktiviti akademik. Berikut adalah contoh surat cuti sakit untuk pelajar kolej:

BahagianContoh
TajukPermohonan Cuti Sakit
NamaNurul Aisyah binti Mohamad
No. Kad Pengenalan012345-12-6789
No. Matrik12345678
Program PengajianDiploma Kejuruteraan Mekanikal
Nama KolejKolej Komuniti Cyberjaya
Alamat KolejPersiaran Semarak, 63000 Cyberjaya, Selangor
Tarikh10 Mei 2023
KepadaTimbalan Pengarah (Hal Ehwal Pelajar) Kolej Komuniti Cyberjaya Persiaran Semarak, 63000 Cyberjaya, Selangor
KandunganDengan hormatnya, saya ingin memohon cuti sakit selama 3 hari bermula dari 10 Mei 2023 hingga 12 Mei 2023. Saya telah mendapatkan rawatan di Klinik Kesihatan Cyberjaya dan disahkan mengalami demam dan sakit tekak. Surat Cuti Sakit (MC) disertakan bersama-sama. Saya berharap permohonan ini dapat diluluskan. Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan, sila hubungi saya di talian 014-55667788. Sekian, terima kasih. Yang benar, (Tandatangan) Nurul Aisyah binti Mohamad
READ:  Contoh Sebut Harga Ringkas

Contoh surat di atas menunjukkan format surat cuti sakit yang sesuai untuk pelajar kolej. Pemohon telah menyatakan maklumat lengkap mengenai dirinya, program pengajian, tempoh cuti yang diperlukan, dan disertakan dengan Sijil Cuti Sakit (MC).

Contoh Surat Cuti Sakit Universiti

Selain daripada pelajar kolej, pelajar universiti juga perlu mengemukakan surat cuti sakit sekiranya tidak dapat hadir ke kuliah atau aktiviti akademik. Berikut adalah contoh surat cuti sakit untuk pelajar universiti:

BahagianContoh
TajukPermohonan Cuti Sakit
NamaAhmad Zulfadli bin Zulkifli
No. Kad Pengenalan987654-12-3456
No. Matrik12345678
FakultiFakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat
Program PengajianSarjana Muda Sains Komputer
Nama UniversitiUniversiti Kebangsaan Malaysia (UKM)
Alamat UniversitiBangi, 43600 Selangor
Tarikh25 Jun 2023
KepadaDekan Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Bangi, 43600 Selangor
KandunganDengan hormatnya, saya ingin memohon cuti sakit selama 5 hari bermula dari 25 Jun 2023 hingga 29 Jun 2023. Saya telah mendapatkan rawatan di Hospital Canselor Tuanku Muhriz UKM dan disahkan mengalami sakit demam dan sakit kepala. Surat Cuti Sakit (MC) disertakan bersama-sama. Saya berharap permohonan ini dapat diluluskan. Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan, sila hubungi saya di talian 015-66778899. Sekian, terima kasih. Yang benar, (Tandatangan) Ahmad Zulfadli bin Zulkifli

Contoh surat di atas menunjukkan format surat cuti sakit yang sesuai untuk pelajar universiti. Pemohon telah menyatakan maklumat lengkap mengenai dirinya, program pengajian, tempoh cuti yang diperlukan, dan disertakan dengan Sijil Cuti Sakit (MC).

Contoh Surat Cuti Sakit Demam

Salah satu sebab utama seseorang memohon cuti sakit adalah kerana demam. Berikut adalah contoh surat cuti sakit akibat demam:

BahagianContoh
TajukPermohonan Cuti Sakit Akibat Demam
NamaNurul Huda binti Ahmad
No. Kad Pengenalan901234-12-5678
JawatanEksekutif Pemasaran
Bahagian/UnitBahagian Pemasaran
Nama SyarikatABC Marketing Sdn Bhd
Alamat SyarikatLot 123, Jalan Perindustrian, 43200 Cheras, Selangor
Tarikh15 September 2023
KepadaPengurus Besar ABC Marketing Sdn Bhd Lot 123, Jalan Perindustrian, 43200 Cheras, Selangor
KandunganDengan hormatnya, saya ingin memohon cuti sakit selama 2 hari bermula dari 15 September 2023 hingga 16 September 2023 kerana mengalami demam yang teruk. Saya telah mendapatkan rawatan daripada doktor keluarga dan disyorkan untuk berehat di rumah. Saya sedang menjalani rawatan dan akan kembali bekerja selepas pulih sepenuhnya. Saya memohon maaf atas sebarang kesulitan yang timbul akibat ketiadaan saya di tempat kerja. Sekiranya terdapat sebarang keperluan atau urusan yang memerlukan tindakan segera, saya boleh dihubungi melalui emel di nurulhuda@abcmarketing.com atau di talian 019-8765432. Sekian, terima kasih atas pemahaman dan sokongan yang diberikan. Yang benar, (Tandatangan) Nurul Huda binti Ahmad
READ:  Contoh Kata Terbitan

Dalam contoh di atas, pemohon telah memberikan maklumat yang jelas mengenai sebab cuti sakit yang dimohon iaitu demam. Surat tersebut juga menyatakan tarikh permohonan cuti serta cara untuk menghubungi pemohon jika diperlukan.

Contoh Surat Cuti Sakit Selepas MC

Kadang-kala, walaupun pekerja telah kembali bekerja selepas tempoh cuti sakit yang diluluskan, mereka mungkin masih belum pulih sepenuhnya dan perlu memohon cuti sakit semula. Berikut adalah contoh surat cuti sakit selepas tempoh MC sebelum ini:

BahagianContoh
TajukPermohonan Cuti Sakit Selepas MC
NamaMohd Azman bin Ali
No. Kad Pengenalan801234-12-3456
JawatanJuruteknik Komputer
Bahagian/UnitBahagian Teknologi Maklumat
Nama OrganisasiTeknologi Info Sdn Bhd
Alamat OrganisasiNo. 45, Jalan Inovasi, 56000 Kuala Lumpur
Tarikh20 Oktober 2023
KepadaPengurus Sumber Manusia Teknologi Info Sdn Bhd No. 45, Jalan Inovasi, 56000 Kuala Lumpur
KandunganDengan hormatnya, saya ingin memohon cuti sakit selama 1 hari pada 20 Oktober 2023 kerana masih belum pulih sepenuhnya daripada penyakit sebelum ini. Walaupun saya telah kembali bekerja selepas cuti sakit sebelum ini, namun kesihatan saya masih belum stabil. Saya berharap agar permohonan ini dapat dipertimbangkan dan diluluskan. Saya memohon maaf atas sebarang kesulitan yang timbul akibat ketiadaan saya di tempat kerja. Sekiranya terdapat sebarang keperluan atau urusan yang memerlukan tindakan segera, saya boleh dihubungi melalui emel di azman@teknologiinfo.com atau di talian 012-3456789. Terima kasih atas pemahaman dan sokongan yang diberikan. Yang benar, (Tandatangan) Mohd Azman bin Ali

Dalam contoh di atas, pemohon telah memberikan justifikasi yang munasabah untuk memohon cuti sakit selepas tempoh MC sebelum ini kerana masih belum pulih sepenuhnya. Surat tersebut juga menyatakan tarikh permohonan cuti serta cara untuk menghubungi pemohon jika diperlukan.

Kesimpulan

Dalam kehidupan seharian, kita tidak dapat mengelak dari situasi di mana kita perlu mengambil cuti sakit bagi memulihkan kesihatan diri. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui bagaimana untuk membuat permohonan cuti sakit yang betul dan sesuai dengan prosedur yang ditetapkan oleh majikan atau institusi.

Dalam penulisan surat cuti sakit, pastikan maklumat yang diberikan adalah tepat dan lengkap. Nyatakan sebab-sebab mengapa anda memerlukan cuti sakit, sertakan tarikh permohonan cuti, dan jika perlu, lampirkan Sijil Cuti Sakit (MC) sebagai bukti. Selain itu, berikan cara untuk dihubungi jika terdapat keperluan yang memerlukan tindakan segera semasa anda tidak hadir bekerja atau di institusi pengajian.

Diharapkan contoh-contoh surat cuti sakit dari semuang.com yang diberikan di atas dapat membantu anda dalam menyediakan surat permohonan cuti sakit yang berkualiti dan profesional. Ingatlah bahawa kesihatan adalah aset yang paling berharga, oleh itu jangan ragu untuk mengambil cuti sakit jika anda benar-benar memerlukannya. Semoga anda sentiasa sihat dan sejahtera!

Baca Juga

Bagikan:

Tags

Leave a Comment